Siirry sisältöön

VR-tekniikan ohjausta Vaalijalan Pisan palvelukodissa Nilsiässä

Ihmisiä koolla

Marraskuun pimeyden keskellä saimme kokea valon ja ilon läikähdyksen Vaalijalan Pisa palvelukodissa Nilsiässä. Pakkasimme Insta360-kamerat ja VR-lasit ja ajoimme kohti meille tuntematonta. Perillä meidät toivotettiin tervetulleiksi kaikkine kasseinemme. Palvelukoti oli koristeltu joulukoristein, ilmapiiri oli lämmin ja kotoisa.

Ohjelmassa oli Insta360-kameralla kuvaamista, kuvien siirtämistä tietokoneelle ja sieltä VR-laseille sekä virtuaalikierroksen työstämistä otetuista kuvista. Tuumasta toimeen. Aloitimme lyhyellä Digi perheiden voimavarana -hankkeen esittelyllä ja sitten VR-tekniikan kimppuun! Istuimme suuren pöydän ääressä ja osallistujat kuuntelivat keskittyneinä esitystämme. Saatuaan hieman käsitystä tekniikasta alkoi iloinen puheensorina, ja kuulijat lähtivät innostuneesti kokeilemaan 360-kuvaamista palvelukodin tiloihin. Saimme otettua paljon hyviä 360-kuvia. Kuvaaminen herätti hilpeitä hetkiä ja palvelukoti täyttyi iloisesta tekemisen meiningistä.

Osallistujat oppivat helposti. Jokainen osallistui kuvaamiseen, kuvien siirtoon tietokoneelle ja VR-laseille. Kuvien katsominen VR-laseilla herätti spontaaneja ihastuksen huokauksia. Kukin myös valmisteli ns. virtuaalikierrosta, joka toteutettiin Roundme-ohjelman avulla. Tämäkin sujui hyvin luontevasti.

Digi perheiden voimavarana -hankkeen tavoite tuoda virtuaalitekniikkaa tutuksi sosiaalialan ohjaajille, täyttyi loistavasti Vaalijalan Nilsiän yksikössä. Kiitos siitä kuuluu aktiivisille, noheville ja läsnä oleville osallistujille. Palautteen perusteella 360-kuvista on myös hyötyä ko. kohteen asiakkaiden kuntoutuksessa esimerkiksi tuntemattomiin paikkoihin tai tiloihin tutustumisessa, keskusteluiden elävöittämisessä ja tunnetilojen kohtaamisessa sekä säätelyssä.

Jatkamme koulutustilaisuuksilla aina maaliskuuhun 2023 asti. Kerromme myös niistä. Jääthän siis kuulolle. Nauti kaamoksesta ja suo itsellesi aikaa rauhoittumiselle!

Terveisin,

Tuovi ja Marina

Lapaset lumessa


Kirjoittajat:

Tuovi Kokkonen, projektipäällikkö, asiantuntija, TKI, Digi perheiden voimavarana -hanke

Marina Steffansson, asiantuntija, TKI, Digi perheiden voimavarana -hanke