Siirry sisältöön

Teknologialla tukea nepsy-piirteisten nuorten kuntoutukseen

Poika ja virtuaalilasit, luokkahuoneessa.

INNER VISIONS -hyötypeli

Digi perheiden voimavarana -hankkeessa haasteeksi tunnistettiin se, että nepsy- piirteisten nuorten kanssa töitä tekeville sosiaalialan ammattilaisille ei ole nykyisin riittävästi työkaluja ohjauksen tueksi. Työkaluja kaivattiin erityisesti tunnetilojen vahvistamiseen ja impulsiivisten toimintojen, kuten päihteiden ja aggressioiden säätelyyn.

Hanke vastasi yhteistyökumppaneiden tarpeeseen laajentaa heidän ohjausosaamistansa teknologiaa hyödyntäen. Virtuaalitodellisuus on hieno lisä ohjauksen tueksi, jolla voidaan mahdollistaa elämysten kokeminen aidossa ympäristössä tai kuvitteellisessa maailmassa.

Lähdimme rohkeasti luomaan jotain uutta yhteistyökumppaneiden sekä heidän nuorten kanssa. Saimme mukaan myös Virtual Dawnin (https://virtual-dawn.com/), joka sai heti kiinni ajatuksesta luoda hyötypeli, jossa on syy-seuraus pelaajan tekemiin valintoihin. Pelin maailma haluttiin rakentaa kuvitteelliseksi, jossa pelaaja joutuu tekemään vaikeita valintoja ja ratkaisemaan kohtaamisen haasteita. Pelin aikana tehdyt valinnat vaikuttavat pelin etenemiseen ja lopputulokseen. Pelaajan osallistaminen mahdollistaa tehtyjen valintojen syistä ja seurauksista keskustelemisen ohjaajan ja nuoren pelaajan välillä pelin kuluessa sekä sen jälkeen. Näin saadaan osallistavaa otetta myös kuntoutukseen.

Peli kantaa nimeä INNER VISIONS. Peliä pelataan virtuaalilaseilla joko yksin tai yhdessä ohjaajan kanssa. Virtual Dawn lanseerasi INNER VISIONS -pelin lokakuussa 2022 Pico –alustalle ja on sieltä ladattavissa virtuaalilaseille. Meta -alustalle peli julkaistaan vielä loppuvuoden 2022 aikana. Pelin voi ladata laseille ilmaiseksi.

Täältä löydät pelin trailerin: https://youtu.be/zaIal1fPuTk

Täältä löydät Virtual Dawnin esityksen YouTubesta:  https://youtu.be/uVLxp6cshR0


Kirjoittajat:

Marina Steffansson, asiantuntija, TKI, Digi perheiden voimavarana -hanke

Hanna-Leena Huttunen, terveysalan lehtori, digitalisaation asiantuntija, Digi perheiden voimavarana -hanke

Tuovi Kokkonen, projektipäällikkö, asiantuntija, TKI, Digi perheiden voimavarana -hanke

Katri Kuivainen, sosionomiopiskelija, Diak